dinsdag, oktober 10, 2006

What have You done to Solange ? (1972) ****1/2

*** Giallo dinsdag - elke week een giallo-review ***

Fabio Testi is gymleraar in een Londense katholieke meisjesschool - na de lesuren ligt hij in een roeibootje op de Theems te rollebollen met één van z'n studentes die plots verstijft omdat ze vanuit haar ooghoek een moord meent gezien te hebben. Testi zwijgt en roeit haar naar z'n wagen. Later hoort hij op het nieuws dat men het lichaam van een jonge vrouw gevonden heeft op de oever van de Theems. Nieuwsgierig trekt hij ernaartoe en maakt zich zo meteen verdacht in de ogen van de politie vermits die de precieze lokatie nog niet vrijgegeven hadden. Hij wordt ondervraagd maar wil niets lossen over wat z'n liefje zag omdat hij die affaire geheim wil houden voor z'n echtgenote. Dan vallen er nog slachtoffers, en allemaal blijken ze school te gaan... in die Londense katholieke meisjesschool.

filmblog solange
De film neemt z'n tijd en bouwt langzaam het mysterie op, iedereen op school wordt op een gegeven moment wel verdacht, en de camera blijft vaak observerend treuzelen bij hoofden in close-up - terwijl ogen afgewend worden als in een gevoel van schuld. Freudiaans geneuzel over giallo's leidt vaak naar messen als fallussymbolen, en daarin laat deze film weinig aan de verbeelding over want de wijze waarop de meisjes worden omgebracht met diepe messteken in de vagina is bijzonder gruwelijk en obsceen. Ga erbij zitten en neem alvast een zakje chips.

filmblog solange
Elegante giallo van Massimo Dallamano met een ijzersterk plot en ondanks de exploitation-thema's een klasse die niet vaak te vinden is in het genre. Veel is te danken aan de geloofwaardigheid waarmee de relatieproblemen tussen Testi en Karin Baal op de achtergrond meespelen en het feit dat er betrekkelijk weinig expliciet wordt getoond van de gruweldaden. De mooie, haast lumineuze plaatjes worden verzorgd door niemand minder dan Aristide Massaccesi (aka Joe d'Amato) en ook de soundtrack van Morricone is uitstekend en gaat van breekbare vrouwenstemmen over lichte pianomelodieën tot atonale baslijntjes.


filmblog solange

Geen opmerkingen: