woensdag, oktober 11, 2006

Quiet Days of Firemen (1994) ***1/2

filmblog quiet days of firemenFilm van Takenaka Naoto - die er zelf in meespeelt - Tadanobu Asano en Shinya Tsukamoto spelen bijrolletjes.

Over het leven in een klein kuststadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, soms waan je je in de onschuldige jaren vijftig. Centraal staat een groepje oude vrijgezellen die samen het brandweercorps vormen. Ze moeten vooral samen de tijd doden want in de buurt is er sinds mensenheugenis geen brand meer geweest. Soms wat doelloos oefenen met de brandslang, spuitend naar een brand die er niet is, en met z'n allen wat op café zitten. Dan duikt er opeens een mooie alleenstaande vrouw op en vallen ze allemaal voor haar charmes.

Mooie film vol liefdevolle kleine humoristische momenten, zachte kleuren en een speelse akoestische soundtrack. Sommige interieurbeelden lijken hommage te brengen aan Ozu, met dezelfde typische lage plaatsing van een statische camera. Naarmate de film vordert verdwijnt de humor stilletjesaan om de plaats te ruimen voor regenweer en trieste blikken vol onuitgesproken en onbeantwoorde liefde.

Niet meteen een diep-menselijk drama - daarvoor blijft het allemaal wat te oppervlakkig - maar als kleine film erg genietbaar.


filmblog quiet days of firemenfilmblog quiet days of firemenfilmblog quiet days of firemen

Geen opmerkingen: