zondag, september 24, 2006

Virus (1980) ****

Het jaar 1982 - een extreem gevaarlijk virus, ontwikkeld in een Oost-Duits militair complex, wordt naar buiten gesmokkeld, komt in de verkeerde handen terecht en raakt per ongeluk vrij. Een paar maanden en een hoop gereutel later zijn er wereldwijd nog maar 863 overlevenden - nooit meer aanschuiven aan de kassa in het warenhuis.

Het virus bleek zich niet te kunnen vermenigvuldigen bij extreem lage temperaturen en de overlevenden bevinden zich dan ook op Antarctica - de internationale gemeenschap van wetenschappers die er in hun golfplaten-complexen op mekaars gezicht zitten te staren. 863, waarvan 8 vrouwen. Eerste zorg van de mannen blijkt te zijn hoe ze die 8 vrouwen verdelen want er moet volop gekweekt worden - ah, de romantiek.

Het feit dat de overlevenden zich nog steeds onder hun ondertussen absurde nationale vlag scharen, dat de Amerikanen met een vanzelfsprekendheid de leiding op zich nemen, er valt genoeg te beleven daar op de Zuidpool. Maar dan blijken die 863 toch nog de pineut te kunnen worden als ergens ver weg een automatisch systeem kernwapens wil gaan rondschieten op een lege wereldbol - de post-post-apocalyps kondigt zich aan.

Kinji Fukasaku regisseert met een gedeelde Westerse/Japanse cast - zo duiken er koppen op als die van Sonny Chiba, Robert Vaughn en Henry Silva. Prima film die de gespannen koude oorlog-sfeer van de vroege jaren tachtig bekritiseert. Moet er wel niet aan denken dat ze op Antarctica in 1982 ook nog een alien op hun golfplaten dak krijgen - terwijl Kurt Russell nergens te bespeuren is.


filmblog virus

Geen opmerkingen: