woensdag, september 20, 2006

Le Frisson des Vampires (1970) ***1/2

AKA Shiver of the Vampires

Voelde me in 't begin meteen weer thuis in Jean Rollin's universum. Begon heel lekker met die typisch trage sfeer en bizarre acteer-regie, vol koppels die in een stilzwijgend soort symbiose elkaars gedrag spiegelen. Veel mooi belichte nachtelijke scenes en een opvallende prog-rock soundtrack.

Viel echter ook te vaak op m'n gat van de ontzettend saaie dialoogscenes met een soms veel te aanwezige camera die onnodige truukjes uithaalt. Lange takes met een centraal opgestelde, voortdurend 360° rond z'n as draaiende camera bijvoorbeeld, waarbij elke acteur geduldig moet wachten tot de camera op hem gericht is om stijf z'n lijntje dialoog op te zeggen - het maakt het er niet boeiender op en zorgt ervoor dat je nek na een tijdje als een kurkentrekker aanvoelt.

Het dunne vampierenplot is oninteressant maar de film bevat een paar heel krachtige beelden, soms zelfs zowat het sterkste wat ik al zag van Rollin, en het einde is één waar je even stil van wordt. Tegenstrijdige gevoelens dus - ging voortdurend van ogen-uit-m'n-kop-krabbend saai naar glimmende-ogen-opengesperd mooi.

En Sandra Julien heeft een ongelofelijk paar tieten.


cultfilms en kutfilms frisson des vampires

Geen opmerkingen: