maandag, september 25, 2006

Female Vampire (1973) **

AKA La Comtesse Noire

Lina Romay komt vanuit de verte opdagen in een mistig bos. De camera zoomt langzaam uit terwijl ze dichterbij komt, enkel gekleed in een zwarte cape. Vlak voor de camera blijft ze staan, waarna ingezoomt wordt op haar ogen, haar borsten en haar indrukwekkende dot schaamhaar. Dan stapt ze vooruit en botst *boing* met haar bakkes tegen de lens. Welkom in de wereld van Jess Franco.

Romay is gravin Irina Karlstein, laatste telg van een vampierenfamilie. Maar het meisje heeft problemen. Ze voelt zich eenzaam. Gedoemd om de aarde alleen te bewandelen, door mistige bossen, botsend tegen camera's. Ze heeft namelijk de onweerstaanbare neiging om haar seksuele partners de penis af te bijten tijdens momenten van opperste opwinding - en zoiets kan moeilijk door de beugel in een normale relatie. Gedoemd is ze. Gedoemd om eenzaam de liefde te bedrijven met de spijlen van haar bed.

Jack Taylor mag de laatste druppel symboliseren. Taylor draagt voor de gelegenheid een bespottelijke snor die eruit ziet alsof een dood beest onder z'n neus hangt en loopt in trappenhallen voor te lezen uit z'n poëzie-album. Liefde op het eerste gezicht maar de relatie loopt al snel stuk op een bijtgrage Romay en een dooie Taylor in bed, ogen gericht naar het plafond. Terug naar de mistige bossen, meisje.

Sommige scenes zijn geslaagd sfeervol, vaak dankzij de goeie muziek, maar uiteindelijk is 't maar saaie kost. Ik heb normaalgezien weinig problemen met Franco's vaak bekritiseerde zoom-werk, vind het wel passen in z'n voyeuristische wereld. Maar hier wordt er zo ruw en schokkerig mee omgesprongen uit tijdsgebrek en slordigheid dat 't me stoort. Ook laat Lina Romay me kompleet koud in haar rol als de gravin - met haar domme hooghartige hamsterkop heeft ze gewoonweg niet de klasse om zo'n tragische rol neer te zetten. Soledad Miranda zou hierin perfekt zijn geweest, Romay daarentegen vind ik enkel te smaken als ze een ordinaire bitch mag spelen - wat ze dan weer wel perfekt kan.

Jammer dat dit zo'n Franco is die mensen vaak als kennismaking met z'n werk zien, want 't zijn films als deze die 'm z'n slechte naam bezorgen terwijl de man zoveel moois gemaakt heeft.


filmblog female vampire

Geen opmerkingen: