zondag, augustus 20, 2006

Cultfilms en kutfilms: Post-Apocalyptische Special

Duizend bommen en granaten ! Vooral in Italië konden ze er wat van - na het sukses van Mad Max en Escape from New York maakten ze de ene imitatie na de andere. Uiterst geschikt om met het verstand op min twaalf bier bij te drinken.

cultfilms en kutfilms sheShe (1982) **1/2

Soort odyssee van de ene bizarre groep mensen/mutanten/whatever naar de volgende om te eindigen als een A-Team finale, veeleer een Sword & Fantasy film in een Post-Apocalyptische setting. Begon als straight B-film crap maar leek gaandeweg meer en meer op een mislukte comedy.

Heb me goed geamuseerd maar duurt wat te lang. Paar keer hardop moeten lachen met de dwaze dialogen, "This doesn't make any sense" - "Shanda, this has nothing to do with sense." Acteertalent zorgt voor een paar hilarische momenten en sommige vondsten in het script zijn kompleet ridikuul. Heel grappig was bijvoorbeeld de ellenlange sterfscene van een halfgod-mutant die telekinetische truukjes uithaalde met groen oplichtende ogen, leek alsof het om de extended edition ging.

cultfilms en kutfilms sheVerrassend weinig leernichten te bespeuren, nochtans een genre-vereiste. Wel een all singing & dancing bridge troll met trekken van The Black Knight.

Vlak voor het einde kwam een halve belofte voor een sequel - help !

"What's wrong ?" - "I don't know, but something is."

Bierfaktor : heb 4 pintjes gedronken.
Tietenfaktor : 2, maar 't waren die van Sandahl "Conan" Bergman, dus 1 strafpunt.



cultfilms en kutfilms new barbariansThe New Barbarians (1982) ****

Heel amusante Post-Apocalyptische crap door Enzo G. Castellari.

Begint al goed met een kartonnen minatuur van New York waarachter een spotlicht even aangestoken wordt, waarna alles vervaarlijk heen en weer wiebelt en een rookmachine in gang schiet. "2019 - na de nucleaire holocaust", zegt het scherm dan, en we krijgen een paar skeletten te zien waarvan eentje alvast veelbelovend gekleed gaat in een rubber pak met plexigas beha.

cultfilms en kutfilms new barbarians

New York City - nu ook verkrijgbaar in karton - vraag ernaar !

Een kleine groep reizigers in een snel geïmproviseerd kampement wordt aangevallen door vervaarlijk uitziende punks die in aluminium voertuigjes rijden met een kompleet onnozel klinkend motortje uit een scheerapparaat of zo, maar maakt niet uit - vervaarlijk is het woord. Ze maken wat imposante rondes rond de onschuldige schapen, die dekking zoeken achter doorschijnend plastiek om zo de kans te krijgen een paar punks neer te knallen met "piiieew"-laser pistolen. De schapen hebben wel - buiten zicht van de kamera - een paar schansen neergezet buiten hun caravan-circle zodat een paar snoodaards geheel onverwacht in het kamp terecht komen. En zo gaat dat maar door.

cultfilms en kutfilms new barbarians
Gelukkig blijven kapsalons ook na de apocalyps geopend (enkel tijdens weekdagen)

De Mel Gibson van dienst draagt een imposante teelbalbeschermer, enkel overtroffen door die van Fred Williamson in blinkend koper. Heeft ook een fantastisch voertuig waarvan de deuren geopend worden via knoppen op de versnellingspook in plaats van onhandige hendels aan de deur zelf en op het dashboard staat zelfs een speciale deur-exploderende knop ! Die deur groeit trouwens in de loop van de film op waarschijnlijk post-nucleaire wijze weer gewoon terug.

cultfilms en kutfilms new barbarians
Hoera ! Riep daar iemand gratis vaten bier ?

Wat hebben we nog ? Dat irritant blond ventje uit House by the Cemetery en Manhattan Baby blijkt een automechanicien te zijn die in een oogwenk in een stuntrijder met pruik kan veranderen. De punks blijken gemene nichten te zijn die alle leven willen vernietigen en initiatie gebeurt middels verkrachting door niemand minder dan George Eastman - gepaste wraak hiervoor is met een drilboor op de beproefde tetsuo-wijze. Het houdt niet op.

cultfilms en kutfilms new barbarians
Versmacht me langzaam onder een kasjmieren trui a.u.b.

Bierfaktor : 7 pintjes naar binnen geslagen.
Tietenfaktor : eentje in profiel maar in een kompleet gratuite scene bij een bezoek aan de dokter, dus 5 bonuspunten.



cultfilms en kutfilms after the fall of new york2019: After the Fall of New York (1983) ***

Regisseur is Sergio Martino - idioot plot (Escape from New York rip-off) en vaak stupiede dialogen, maar dat hoort nu eenmaal bij het genre. Best wel competent gemaakt, met zware budgettaire restricties weliswaar. Tegen 't einde begon m'n aandacht wat te verslappen, maar dat heeft misschien met de hoeveelheid alcohol die ik in preparatie had ingeslagen te maken - heb me eigenlijk wel goed geamuseerd, al is het niet zo'n cheese-fest als The New Barbarians.



cultfilms en kutfilms bronx warriors1990: The Bronx Warriors (1982) ***

Men neme een kwart Escape from New York, een kwart The Warriors, lengt aan met plat water en krijgt deze Italiaanse Post-Apocalyptische onzin met bijrollen voor Fred Williamson en George Eastman. Hoofdrol wordt gespeeld door één of andere Metal-Jeanette die erbij loopt als een opgeschoten kuiken en een ruige motard moet voorstellen - amusant. De rollerskatende, tapdansende bendes lijken soms zo uit een off-Broadway musical geplukt te zijn. Indrukwekkendste Special Effect is dat ze The Bronx helemaal naar Brooklyn verhuisd hebben speciaal voor deze film !



cultfilms en kutfilms atlantis interceptorsAtlantis Interceptors (1983) ****

Film van Ruggero Deodato met een hoop bekende koppen; Ivan Rassimov, George Hilton, Christopher Connelly en Michele Soavi onderandere. Begint traag, maar eens de vlam in de pan zit kan niets meer stuk. Erg idioot maar ook sfeervol met een goeie soundtrack, leuke actiescenes en volop brandende steden en bengelende lijken. Misschien heeft jeugdsentiment er veel mee te maken, maar ik vind 't de leukste film in het genre. Bekeek het op een groezelige VHS-rip - deze film verdient hoognodig een DVD-uitgave.

Geen opmerkingen: