maandag, augustus 14, 2006

Don (1978) ****

cultfilms en kutfilms don
Tot hiertoe zag ik slechts een paar recente Bollywoodfilms, dus ik weet eigenlijk te weinig om er een oordeel over te vellen, maar de glossy mierzoete familiedrama's over irritante rijkeluiszoontjes spreken me niet echt aan. Heb wel een zwak voor een paar (Rangeela en Dilwale Dulhania Le Jayenge) maar dat komt vooral omdat ik ze indertijd in India in de cinema zag en de muziek voortdurend hoorde in bussen, op de markt, overal. Satya vind ik ook wel goed, een naar Bollywood maatstaven erg harde gangsterfilm uit '98.

Vandaag voor 't eerst een jaren zeventig film gezien - and that's where it's at, baby ! Don is een film uit 1978 met in de hoofdrol charismatische tough guy Amitabh Bachchan - dé Indische superster van de jaren zeventig en tachtig. Heel leuke film - de weinige importfilms die vroeger een markt vonden in India waren meestal goedkope Europese produkties, en in Don voel je veel invloeden van de Italiaanse crimeflicks van de jaren zeventig.

cultfilms en kutfilms donScheurende Indische bolides doorheen Bombay met versnelde beelden - cool stuff ! - en brute vechtscenes met een hoop bepruikte acrobatische stand-ins - fantastisch. Zit ook een scene in waarin Bachchan een paar bekers Bhang Lassi (drinkyoghurt met hash) leegzuipt, een blad paan in z'n kaak steekt en een wild dansnummertje opvoert waarin hij zingt over hoe lekker dat wel niet smaakt.

Het plot zit vol onwaarschijnlijkheden en toevalligheden, maar dat is vaak zo bij Bollywoodfilms en hoort bij de charme. Charme met hopen ook bij de mooie actrices - in Don is dat de beeldschone Zeenat Aman - mooie dames met vlammende blikken en welgestockeerd vlees op de juiste plekken.

Geen opmerkingen: